רבים מהאנשים הבאים לתכנן את ביתם החדש, נוטים להגיע אל תכנון הגינה בשלב מאוחר יחסית בתהליך הבניה (אם בכלל), זאת למרות שרובם חולמים על בית פרטי עם גינה שתספק להם מרחב מחיה חיצוני מהנה, נח, בטוח וקרוב. במדינתנו האקלים מאפשר בילוי מחוץ לבית רוב ימות השנה וכיום, השאיפה היא להפוך את הגינה למרחב מחיה אינטגרטיבי עם הבית.
את מרחב הגינה ניתן לחלק למספר חדרים חיצוניים, לדוגמא: סלון חוץ, מטבח חוץ, אזור משחקים לילדים, אזור אירוח, פאטיו, חצר פנימית, מרפסת, פינת ‘זולה’, פינת מדורה ועוד. בתכנון החדרים החיצוניים, צריך להגדיר את צרכי בני הבית מראש ואז למצוא את הדרכים הנכונות למלא אותם באמצעות שימוש בחומרים ובאלמנטים ייעודיים.
הגינה יכולה לשמש כחדר מגורים שהפעילויות בו רבות ומגוונות, הרבה מעבר לאוסף צמחים, טוף ודשא ועל כן הדגש הוא על עיצוב מרחב מחיה חיצוני. לבחירת מיקומו של הבית בתוך המגרש השפעה גדולה על המבנה עצמו וכן על החדרים החיצוניים והנוף הנשקף מהבית אל כל אחד מהם. לאחר בחירת האדריכל והשפה העיצובית של הבית, מומלץ לערוך פגישה משותפת עם מעצב הגינה והלקוח, אשר תביא לתוצאה אופטימאלית מבחינת הקשר של הפנים לחוץ ותשמור על קו עיצוב שתואם את שני המרחבים. תכנון שכזה יאפשר לתכנן את הגינה כחלל בלתי נפרד וכהמשך ישיר לבית.
סלון חוץ – בהרבה בתים ניתן לראות פרגולה מושקעת צמודה לאזור היציאה העיקרי לגינה. כיום התפיסה הרווחת היא שעל הפרגולה להיות ממוקמת במרכז הגינה על מנת לאפשר ל’חוץ’ להיכנס ‘פנימה’. פרגולה במרכז הגינה, גזיבו או סוכת גפנים (לדוגמא) יהוו מוקד משיכה אטרקטיבי על ידי יצירת מרחב מחיה לא פורמלי עם דגש על העתקת הפעילות היומיומית של באי הבית אל החצר על מנת ליהנות מאוויר צח ואווירה משוחררת ורגועה.
מטבח חוץ – פעם הגינה נועדה לישיבה בחוץ עם כוס קפה, אך לכל מי שאוהב לעשות על האש, פיצות בטאבון, לבשל או להבעיר מדורה עם סיר פויקה- מומלץ לתכנן מטבח חוץ. ניתן להסתפק במטבח קטן יחסית בחוץ על מנת לענות על צרכים אלו, אך צריך לזכור לתכנן בשלב מוקדם על מנת להניח תשתיות מתאימות ולא לשכוח לתכנן אזור ישיבה או בר צמוד כדי להושיב את האורחים לידכם כאשר אתם עובדים במרץ להכין עבורם את האוכל.
אזור משחק לילדים – אם הילדים במשפחה עדיין קטנים, נכון להגדיר אזור ייעודי ואטרקטיבי למשחקים, אותו רצוי לתחום, ובו ניתן למקם בית עץ, נדנדות, ארגז חול וכן להשאיר מקום למשחקים ניידים כמו מקפצה ומגלשה (מה שמפנה את הגינה ומקנה לה מראה אסתטי ).
פטיו – זהו מתחם ביניים המשמש כחדר פנימי , המעביר תחושה של פתוח-סגור בשל היותו מוקף בשלוש חזיתות לפחות. ניתן לתכננו כחצר פנימית המעניקה מרחב מחיה חיצוני ועל ידי כך לייצר פרטיות ובידוד חלקי. מפתח רחב אל תוך הבית ושילוב צמחיה בולטת ומתאימה יהפכו את הפטיו למוקד משיכה של מבטים מהבית ויצרו הרגשה של ‘גן נעול’.
פינת ישיבה – אזור להתרגעות בגינה, ‘חדר פתוח’, המאפשר צפייה על מהלך הגינה. שילוב פינות שכאלו ברחבי הגינה, מעבר לפרקטיות שלהן כדוגמא של ספסל ישיבה ליד החניה כנקודת המתנה, מזמין את הבאים להיכנס ולסקור את הגינה, מאפשר חלוקה טובה ומכניס אווירה רומנטית ומעניינת לגינה.
לסיכום, הקדימו מחשבה לעשייה, התייחסו לכל המגרש כביתכם על מנת שתוכלו ליהנות מכל שטח המגרש בצורה האופטימלית, על כן חשוב להתייעץ בזמן עם בעלי המקצוע, על מנת שאלו יוכלו לתת מענה מתאים לצרכים, להציע רעיונות וחומרים ולהגשים את חלומותיכם. בהצלחה
המאמר התפרסם בעיתון חיים בעמק | אוקטובר 2015