השיח על שימוש חוזר במים תופס מקום מרכזי יותר ויותר בשנים האחרונות כחלק מהמגמה האקולוגית הגלובלית. השקיית גינות פרטיות במים שעברו טיפול ומקורם ממקלחות, כיורים ומכונת הכביסה הינם אחד הפתרונות הנפוצים ביותר כיום לחיסכון במים ובעלויות.

במאמר הקרוב, אנסה לסקור את מהות הפתרון וכיצד ניתן ליישם אותו בכל בית.

 

מה הם מים אפורים מטוהרים?

ראשית התהליך היא הפרדת צנרת המים האפורים בבית ממערכת הביוב הכללית ומשם למערכת המחזור. מים אפורים הם מים מהמקלחת, כיור לשטיפת ידיים ומכונת הכביסה.

אגנים לחים זוהי שיטה אקולוגית, ביולוגית ונוחה לטיהור וניקוי המים באמצעים פשוטים.

לתהליך 3 שלבים. שלב ראשון – סינון, שיקוע ופירוק המים ממוצקים, לכלוך ודטרגנטים (כגון שערות, אבק, סבון ושומן הגוף). שלב שני – חמצון וטיהור ביולוגי המושג על ידי בקטריות ידידותיות וחילוף חומרים של צמחי מים ייעודיים (כגון גומא, קנה הודית). בשלב השלישי- המים המטוהרים נאספים ונשלחים להשקיית הגינה.

האם גם אני יכול להשתמש במים אפורים?

במידה ומדובר בבית שבנייתו הסתיימה- יש לבדוק האם צינורות המים מופרדים או שקיימת נגישות אליהם מחוץ לקירות הבית, לעיתים קרובות ניתן לתעל את הצינורות מחוץ לבית גם כאשר לא בוצעה הפרדה מלכתחילה. התהליך פשוט בהרבה למי שטרם סיים את הבנייה- אז ניתן לבקש מהאינסטלטור לבצע את ההפרדה בצורה הטובה ביותר, בה המים האפורים מגיעים למוצא מיקום מערכת המחזור בגרביטציה וללא כל השקעת אנרגיה נוספת. בכל מקרה, אם אתם בתהליך בנייה- בקשו הפרדת צנרת, שכן במקרה כזה ניתן יהיה להקים את המערכת גם בשלב מאוחר יותר בקלות רבה.

האם כדאי ומותר להשתמש במים האפורים?

בממוצע, כל אחד מאתנו מייצר בין 75-100 ליטר מים אפורים ביום. שימוש חוזר במים האפורים שעברו סינון וטיפול מתאים יאפשר השקיה של גינה ללא כל דאגה לעלויות המים ויכולה להביא לחיסכון בעלויות של עד אלפי שקלים בשנה לבית אב. התקנה של מערכות מסוג זה בקרב 1/3  מהאוכלוסייה יכולה לחסוך כ50 מיליון מ”ק בשנה למשק הישראלי השווים למתקן התפלה בינוני או עלייה של 30 ס”מ במפלס הכנרת.

השימוש במים אפורים בישראל נמצא בשלבים של הסדרה מלאה בחוק ומכון התקנים הישראלי אף הוציא תקן למים אפורים (ת”י 6147). משרד הבריאות מודע לדרישה הגוברת מצד משקי הבית  בישראל למערכות מסוג זה אך בשלב זה מעדיף לעצום עין באלגנטיות מהמתרחש בשטח. המשרד להגנת הסביבה מצדד בהתקנת מערכות טיהור מים אפורים למגזר הפרטי אך מבין את בעיית האכיפה שכן אנשים רבים מתייחסים למים האפורים בקלילות יתר ומשקים במים שמהווים מטרד סביבתי ולעתים אף מסוכנים.

במדינות רבות כמו גרמניה, אוסטרליה, ארצות הברית, יפן, ואף ירדן וקפריסין…קיימים כבר חוקים המאפשרים שימוש במים אפורים בבתים פרטיים ובחלקן המדינה אף מסבסדת הקמת מערכות שכאלו.

איך משקים במים אפורים?

את המים ממערכת המחזור משיבים לגינה בדרך כלל על ידי משאבה טבולה שמתחברת למחשב השקיה לשימוש היעיל ביותר, זאת על מנת לווסת את המים לאזורים השונים בגינה בהתאם לצורך. מומלץ להוסיף גיבוי של מים שפירים למערכת למקרים של היעדרות ממושכת מהבית ולהקפיד על מניעת אפשרות של חזרת מים מהמערכת אל מערכת המים השפירים. עם המים האפורים נשתמש להשקיית כל הצומח בגינה בצינורות טפטוף (פרט לתבלינים וגינת ירק) ובעזרת טפטוף טמון להשקיית מדשאות. טיפ: השקיה נכונה בטפטוף טמון תחסוך לפחות 30% נוספים מכמות המים!
בהצלחה

מים אפורים ו…גינון

תהיו רגועים, אתם בידיים טובות! –  אנו מחזיקים בתעודת קבלן רשום ופוליסות ביטוח מקיפות כדי שתוכלו להנות מתהליך הביצוע וההקמה באופן שקט ובטוח.

אז למה זה כל כך חשוב להעסיק קבלן רשום?

פיקוח ואכיפה

קבלן רשום מוגדר כמומחה מורשה בתחומו, אשר זכה לאישור רשמי על ידי הגוף הממשלתי האחראי על נושא הדיור והבנייה בארץ. גוף זה אחראי לניהול מערך מפוקח של מקצועות בתחום הבנייה, תוך הענקת רישיונות לקבלנים. הביטוי ‘קבלן רשום’ מציין את רישומו של הקבלן בפנקס הקבלנים הארצי, כאשר הוא מחזיק בתעודה חוקית המעידה על כך.  מחלקת רשם הקבלנים אחראית גם על פיקוח ואכיפה על קבלנים רשומים קיימים, ובמידת הצורך לבצע הליכי אכיפה ובירור מול קבלנים רשומים שהפרו או לא עמדו בתקנות המחייבות אותם.

ביטוח

חברות הביטוח לא מבטחות קבלנים לא רשומים כאשר הפרויקט דורש קבלן רשום.

מוניטין ולקוחות

לא רבים יודעים אבל למעשה כל קבלן שנרשם כקבלן מופיע באינטרנט בפנקס הקבלנים הרשמי, כך מי שמחפש קבלן רשום יכול למצוא אותו בקלות.

בוחרים בעל מקצוע בתנאי סף גבוהים

רישום קבלן רשום כוללים הוכחת ניסיון עשיר ורלוונטי בפועל, עמידה במבחנים נוקשים מטעם המדינה לבדיקת ידע מקצועי ובטיחותי, יכולת כספית וציוד נדרש לביצוע העבודה.

דילוג לתוכן